Як писати сценарії для подкастів та з чого почати

Як же написати сценарій для свого подкасту, щоб слухачі не могли від нього відірватись?

З наративними подкастами (як наш «На межі») не виникає сумнівів — у них обов’язково є сценарій. Проте насправді сценарії є у всіх подкастів — навіть тих, що схожі на невимушену бесіду давніх друзів. Адже без сценарію така розмова була б набагато хаотичнішою, а слухати її було б важко.

Як же написати сценарій для свого подкасту, щоб слухачі не могли від нього відірватись?

Складіть план

Можливо, це дещо очевидна порада, але точно не зайва. Набагато простіше «нанизувати» факти, пісні та репліки на готову структуру подкасту. Складання плану іноді схоже на збирання пазлів: простіше почати з рамки, а вже потім, окресливши межі, почати заповнювати середину.

Почніть з обов’язкових елементів:

  • Вступ (тут можна згадати назву подкасту, представити ведучого та гостей, якщо вони є, озвучити тему епізоду)
  • Джингл (якщо він у вас є)
  • Згадка про спонсора (якщо він у вас є)
  • Основна частина (до неї ми ще повернемось)
  • Завершення (тут ви дякуєте за те, що вас слухали і нагадуєте, що саме слухали)
  • Call to action (підпишіться на наші сторінки в соцмережах, послухайте попередні випуски, підтримайте нас на Patreon тощо)
  • Згадка про спонсора (ще одна)
  • Джингл (або інший звук для завершення)

Яким може бути основний сценарій?

Розібравшись зі структурою подкасту загалом, можна переходити до його основної частини. Її можна прописати по-різному:

  • Лише основні тези

Якщо ви впевнені у своєму вмінні імпровізувати та добре знаєтесь на темі, про яку говорите, вам вистачить просто занотувати основні питання, які мають прозвучати у вашому подкасті. Цей варіант підійде як до сольного подкасту, так і для інтерв’ю чи подкасту у парі (але переконайтесь, що ваш співведучий теж готовий імпровізувати).

Перевагою такого сценарію буде жива мова. Недоліком — різноманітні «еее», «ну» та подекуди хаотичний хід думок (але впоратись з цим вам частково допоможе монтаж).

  • Детальний сценарій

Можливо, ви надто сильно хвилюєтесь під час запису. А, можливо, ваш подкаст достатньо складний, і ви продумали кожне слово, яке має у ньому прозвучати. Тоді пишіть детальний сценарій, слово в слово, як це має звучати. Перед записом обов’язково прочитайте цей текст вголос, бажано навіть кілька разів – перевірте, як він звучить, чи нічого не «чіпляється», чи схоже це на живу мову, якою ви говорите щодня. Поредагуйте текст, а потім поредагуйте його ще раз.

У цьому випадку вам доведеться додатково попрацювати над сценічним мовленням — це в жодному випадку не має звучати як текст, зачитаний з аркуша. Проте беззаперечна перевага такого сценарію — так ви точно нічого і нікого не забудете.

  • Тільки питання

Це варіант, що пасує для подкастів-інтерв’ю. Дослівно ви такий сценарій все одно не напишете, але лише ключових думок може бути замало. Добре було б підготувати детальний питальник і врахувати в ньому все, про що ви б хотіли запитати своїх гостей.

Про ще треба пам’ятати?

Робіть позначки для читання

Якщо ви пишете детальний розгорнутий сценарій, не полінуйтесь розмітити для себе, як саме його треба читати – вкажіть паузи, транскрибуйте всі іншомовні слова, підкресліть місця, де треба змінити інтонацію на іронічну або більш серйозну.

Додайте жартів

… якщо, звісно, тема подкасту це дозволяє. Навіть дуже серйозні академічні лекції корисно час від часу розбавляти жартами — це дозволяє привернути увагу слухачів, які відволікаються, в середньому, кожні 15 хвилин.

Враховуйте співвідношення тексту, часу та темпу

Якщо ваш подкаст має тривати 30 хвилин, а ви написали сценарій на годину, вам доведеться читати його як скоромовку. Так само незручно вийде, якщо у вас виявиться менше тексту, ніж є часу в подкасті.

Перевірте перед записом, чи точно ваш сценарій пасує до формату вашого подкасту, і чи не треба, бува, чогось дописати чи скоротити.

Не забудьте правильно представляти своїх гостей

Якщо у своєму подкасті ви не самі, перед записом обов’язково спитайте у своїх гостей, як саме їх представити (і запишіть це!) Не хотілось би, щоб гість виправляв своє ім’я, прізвище або посади просто посеред запису.

Будьте собою

Не намагайтесь писати свій сценарій мовою, якою ви не говорите. По-перше, ви будете мучитись, начитуючи цей текст. По-друге, ваші слухачі обов’язково вловлять фальш — а вам цього точно не хотілось би.

Сценарії потрібні подкастерам для того, аби спростити життя, а не навпаки ускладнити його. Тож керуйтесь своїм власним стилем, обирайте зрозумілі слова та не бійтесь час від часу відступати від написаного на папері. Зрештою, це ваше і тільки ваше шоу, тож як ви скажете — так і буде правильно.


Також читайте:

На межі. Епізод п’ятий. Шлях додому.

Як використовувати SEO для подкастів

Гайд для подкастерів та подкастерок