Хочу стати гостем подкасту: що робити і як готуватись

Чекліст для тих, хто став (або хоче стати) гостем подкасту.

«Привіт, не хочеш прийти і поговорити для мого подкасту?» Для декого знайомство з подкастингом починається саме так. І для того, щоб цей досвід вийшов максимально легким і приємним для всіх його учасників, не треба робити нічого особливого. Просто трошки підготуватися.

Отже, чекліст для тих, хто став (або хоче стати) гостем подкасту.

Як отримати запрошення і стати гостем?

Мати друга з подкастом. Не соромтесь напрошуватись, якщо у вас є друг чи подруга з подкастом – а ви можете щось для нього розповісти. Найгірше, що може статись – вам відмовлять. Але існує також ймовірність, що вони як раз шукає когось, кого можна було б запросити поговорити – і ви виручите одне одного. А якщо ви підтримуєте когось на патреоні або в інший спосіб – завжди можна запропонувати себе спільноті.
Наприклад, автори «Подкаст підкаст» часто запитують своїх патронів, а згодом – обговорюють це в епізоді.

Поділитись історією там, де її шукають. Деякі подкасти працюють з user generated content (контентом від користувачів) – збирають їхні історії та/або питання. Наприклад, подкаст «Робота на здоров’я» від The Ukrainians збирає історії для епізодів.

Не ховати власну експертність. Якщо ви добре розбираєтесь в чомусь (завдяки своїй роботі чи хобі), переконайтесь, що ваші колеги, друзі та знайомі знають про це. Адже колись хтось з них може шукати, наприклад, експерта з рибалки чи людину, яка може розповісти про те, як мають працювати комунікації – і було б добре, якби згадали саме про вас.

Як підготуватись до запису?

Дізнайтесь, про що ви будете говорити. Запитайте в автора подкасту, яка його тема і які питання ви плануєте обговорювати. Якщо треба, підготуйте додаткову інформацію, яка може вам знадобитись: випишіть факти та цифри, зробіть фактчекінг інформації, яка може вам знадобитись, продумайте, що ви точно хотіли би сказати – а від чого краще втриматись. А якщо ви автор чи авторка подкасту – підготуйте поради для своїх гостей. Це може бути простий документ або невелике повідомлення, де ви розкажете як усе відбувається.

Не намагайтесь обговорити всі питання перед записом. Одна справа – з’ясувати в загальних рисах, про що буде розмова. Інша – проговорити всі теми та питання перед тим, як включиться мікрофон. Є дуже великий ризик, що на другий раз, під час запису, розмова вийде не такою жвавою та безтурботною. Тому краще не ризикувати.

Слідкуйте за голосом та мовою. Не забувайте дихати, робити логічні паузи і говорити чітко й зрозуміло. Якщо маєте слова-паразити, спробуйте слідкувати за ними (й утриматись на час запису).

Слухайтесь ведучого та звукорежисера. Довіртесь їм: для них це не перший подкаст, тож вони знають, як близько до мікрофону треба сидіти і як гучно говорити.

Захопіть з собою воду. Без досвіду довго говорити під час запису може бути складно, тож пляшка води зайвою не буде.

Пам’ятайте, що це записують. Ми схильні не помічати, що саме і як ми говоримо, аж поки не послухаємо себе в записі або не прочитаємо розшифровку. Тому випадково можемо наговорити більше, ніж хотілось би. Тож спробуйте уважно слухати себе і думати, що ви говорите – ризик того, що потім вам буде ніяково за сказане, буде суттєво меншим.

Що робити після прем’єри?

Після запису робота над подкастом не завершується – його ще мають послухати.

Запитайте, коли буде прем’єра вашого епізоду і на яких платформах його будуть публікувати. І в цей день лайкнути ці пости, написати під ними коментарі і запостити подкаст на своїй сторінці. Не забувайте: гостей у подкаст кличуть не лише заради їхньої експертизи та/або унікального досвіду, але заради їхньої особистої аудиторії (в цьому немає нічого поганого) – тож поділіться нею з авторами подкасту.

Слідкуйте за коментарями і підтримуйте діалог. У слухачів можуть виникнути питання після вашої розмови, або вони захочуть дати фідбек – було б добре, якби ви розділити цю комунікацію з авторами подкасту. Таким чином ви зміцните стосунки зі слухачами, ще й покажете себе відкритою до діалогу людиною (а таких люблять кликати у подкасти знову).

Якщо щось пішло не так – не переживайте надто сильно. Навіть найкращі з нас припускаються помилок, цього не варто соромитись – треба прийняти це і вважати досвідом. Вам не подобається власний голос? Насправді не все так погано, просто ми звикли чути його спотвореним через будову черепу. Припустились помилки? Просто перекажіть ведучому це, щоб додали відповідне уточнення в опис подкасту. Розмова видалась не такою легкою, як хотілось? Буває, наступного разу вийде краще.

Головне – не бійтесь подкастів. На відміну від радіо, це – не прямий ефір, тож якщо щось піде не так, це завжди можна буде виправити.


Також читайте:

Номінанти на отримання премії The Ambies

Як писати сценарії для подкастів та з чого почати

Як завантажити свій подкаст на різні платформи і навіщо це потрібно