Як ми пережили цей рік і навіть випускали подкасти

Підсумовуємо як минув другий рік для відкритої студії подкастів IZONE Media.

На початку 2022 року ми були впевнені — цей рік буде особливий і сповнений нових звершень. У студії ми планували запустити нові проєкти та подкасти, провести кілька освітніх курсів для авторів та авторок та навіть випустити велике дослідження разом з партнерами. Але 24 лютого для нас усе змінилося. І цей рік став інакшим.

Як усе починалося

Наш рік почався з роботи над проєктом наших партнерів та друзів — команда Ukraїner запустила спецсезон подкасту «Завези мене», а ми допомогли з його виготовленням. Ми також запланували запустити нові подкасти і акселератор для майбутніх авторів та авторок, аби якісних подкастів стало більше. Встигли навіть провести перший етап — 4 лекції для 15 переможців, а учасники — підготували трейлери. Десь 24 лютого ми планували оголосити переможців. 

Також успішно стартували з проєктом «Бруд і кров» — подкастом, який мав розповідати про те, що тінь війни робить із людиною, поширюючи історії з Придністров’я, Абхазії та Південної Осетії, Нагірного Карабаху, Криму й Донбасу. Ми випустили перший епізод 17 лютого, де розповідали про причини й передумови збройних конфліктів, і близько не уявляючи, що почнеться за декілька днів.

«День Д» і робота попри все 

«День Д» — так військові називають день початку воєнної операції. 24 лютого наша команда, як і мільйони українців, зрозуміли «Почалося». З цього дня стартував не лише новий відлік у нашому житті, а й у роботі. Перші кілька днів ми зосереджувалися на убезпечені себе та своїх близьких, волонтерській допомозі тим, хто цього найбільше потребує і думках про те, як бути корисними «тут і зараз». І якщо перші кілька днів були хаотичними, то згодом ми зібралися і продовжили робити те, що найкраще вміємо — створювати подкасти: створювати подкасти, а також розповідати про них. За кілька місяців якраз стався «бум»: українські подкасти активно заполонили топи чартів та набирали нової популярності.

Альона Савчук записує новий епізод подкасту «Бруд і кров», квітень 2022

Ми випустили великий твіттер-тред про українські подкасти, запустили цикл безоплатних консультацій для авторів та авторок (а також тих, хто лише планує ними стати), провели кілька онлайн-подій та випустили нові подкасти та епізоди існуючих.

Нашу команду не зупинили і блекаути. Ми записували і монтували епізоди нових подкастів при свічках.

Мовою цифр 

  • 48 епізодів 8 подкастів вийшло в IZONE Media за 2022 рік, які зібрали 43,5 тисячі прослуховувань;  До слова, загалом за два роки нашої роботи — це 91 епізод та 66 тисяч прослуховувань. 
  • 18 годин і 19 хвилин загально тривають усі епізоди наших подкастів;
  • 327 епізодів у постах ми опублікували в телеграм-каналі «Наші подкасти», де розповідаємо про подкасти, які звучать українською;
  • 5 онлайн-подій провели у 2022 році. Якщо ви пропустили лекції переглянути їх можна у будь-який момент на нашій сторінці у фейсбуці або на YouTube;
  • Десятки безоплатних консультацій провела наша команда; 
  • 1 гайд для подкастерів та подкастерок. 


Що далі? 

Ми плануємо продовжувати свою діяльність та створювати важливі подкасти. Тож слухайте наші подкасти і діліться ними з друзями. 

Дякуємо за цей рік найбільше ЗСУ, адже без них усього б цього не було. А також: фонду ІЗОЛЯЦІЯ та команді IZONE, Європейському університету Віадріна у Франкфурті-на-Одері за підтримки програми Civil Society Cooperation Міністерству закордонних справ Німеччини, Lviv Media Forum, Українському ПЕН, журналу Reporters, The New Democracy Fund, Danish Cultural Institute, Фонду Прав Людини Посольства Королівства Нідерландів та Українському культурному фонду

Авторам та авторкам за спільне співтворення контенту і контекстів у цьому році: Альоні Савчук, Маргариті Тулуп, Анастасії Локай, Олексію Божко, Романії Строцькій.


Підтримуйте ЗСУ та волонтерів, яким ви довіряєте. І бережіть себе. Далі буде!

Ваша команда IZONE Media

Олексій Кушнір, Іванна Шкромида, Марія Кравченко та Любов Гук.


Також читайте:

Який вигляд має сценарій наративного подкасту: приклад «На межі»

Подкасти і війна. Як The Ukrainians Audio адаптувалися під нову реальність

«Ми пішли у подкасти і не повернулися». Артем Галицький – про роботу Radio SKOVORODA під час війни